Sneci.hu - A legjobb tippek, hogyan fogjak amurt
Olvasási idő: csak ~2 perc

A legjobb tippek, hogyan fogjak amurt

Az amurral az év bármely szakaszában találkozhatunk, azonban legnagyobb esélyünk erre nyáron, a felmelegedett vizekben van. Tehát most! De hogyan akadhat a horgodra? Ebben a cikkünkben eláruljuk.

 

Amur - a békés óriás

 

Az amur idegenhonos halfajunk, a ponty után az egyik legkedveltebb célpontja a horgászoknak. Kifogásakor igazi harcos ellenfélként küzd, a sportélményért is szívesen keresik. A küzdeni akarása, az ereje és hosszas fárasztása teszi igazi sporthallá, képes a végletekig hajtani magát. Egy hosszúkás, hengeres testfelépítésű halról beszélünk, mely akár az 1 méteres hosszt és a 40 kg-ot is elérheti. Eredetileg folyóvízi hal, hazánkban azonban bármelyik vizünkben megtalálhatjuk. Nagyrészt növényi táplálékot fogyaszt, így a növényzet sűrűjében, vagy a nádasban kell kutatnunk.

 

Az amur kapási ideje:

 

Szerencsések vagyunk, hiszen szinte egész évben szembenézhetünk vele - a nap bármely szakaszában. A melegebb vizet jobban kedveli, akkor a víz minden rétegében előfordul, így nyáron gyakrabban láthatjuk a vízfelszín közelében csapatostul „legelni”. Éjjel egészen a part közelében akadhat a horgunkra.

 

Felszerelés:

 

Nagy küzdésre kell számítanunk! Az amur fogáshoz mindenképpen egy erősebb felszerelést kell választanunk, hogy szakadás nélkül kibírjuk a fárasztást. A horgászbot legyen 3,5 m hosszú és lehetőleg parabola akciójú, valamint minimum 30-as zsinórt, erős előkét és vastag, erős, nagy öblű horgot használjunk.

 

Mit szeret az amur?

 

Az amur növényevő, így növényi eredetű csalikkal édesgessük magunkhoz. Imádja a kukoricát, a tigrismogyorót és más erjesztett magokat is. A főtt zöldségektől a dinnyeszeletig bármivel próbálkozhatunk, szerencsére az amur nem válogatós. Érdemes édes és fűszeres csalikat is bevetni. Bojlival is célszerű lehet próbálkoznunk, hiszen ízlésük hasonló a pontyéval. Táplálkozási szokásaik viszont nagyban eltérnek: míg a ponty a vízfenéken „porszívózik”, addig az amur magasabb rétegekben kutat. Célszerű a horogra szánt csalit kikönnyíteni vagy meglebegtetni az amur fogás érdekében. Az etetésnél mindenképp bőkezűen kell bánnunk az etetőanyaggal, hogy az amur csorda egyik tagja biztosan nálunk landoljon majd.

 

Horgászmódszerek:

 

A pontyfogás módszerei itt is érvényesek, hiszen nagyon hasonlítanak egymásra-lévén, hogy az amur a pontyfélék családjába tartozik. A különbség viszont, hogy sokkal óvatosabbnak kell lennünk! Az amur a legkisebb ellenállást is érzékeli, így az ólmozásnál kell jobban odafigyelnünk. Úszós horgászatnál az osztott súlyú szerelék, fenekező horgászatnál a csúszó ólmos módszer ajánlott. Másik eredményes módszer a felúsztatott fenekező szerelék: az úszós és a fenekező horgászat köztes „állapota”. Ilyenkor a csali a vízfelszínen van, az ólom pedig a vízfeneket éri.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202