Sneci.hu - A lápi póc az év hala 2023-ban
Olvasási idő: csak ~1 perc

A lápi póc az év hala 2023-ban

2022 év végén 3 őshonos faj állt a rajtvonalhoz, hogy kiderüljön melyikük lesz az év hala 2023-ban. 

A sügér, a lápi póc és a selymes durbincs feszült egymásnak, végül egy kis ragadozó tarolt a közönségszavazáson. A lápok “veszedelme”, a lápi póc nyerte el a megtisztelő címet, ráadásul nem is olyan kis különbséggel, a szavazók több, mint 50%-a tette le mellette a voksát. Hogy miért is ilyen népszerű ez az alig 10 centiméter hosszúra megnövő faj? Eláruljuk!

 

Ismerkedj meg a lápi póccal

A lápi póc - más néven békahal, bobálik, ebhal, kutyahal, rucahal - mint már a nevévől is következtethetsz, a mocsaras, lápos vidékek lakója. A nagy, 19. századi folyószabályozásig az Alföldön és a Kisalföld terültén sokszor találkozhattak vele, a stabályozások és a mocsarak lecsapolása után azonban nagyban csökkent a számuk. Jelenleg a Dunavölgyi-főcsatornában, a Rábcában, a Dráva holtágaiban, a Kis-Balatonban, a Tisza-tóban, a Berettyóban is találkozhatsz vele.

Oldalról lapított, kis termetű, enyhén zömök fajról beszélünk. Jellegzetessége, hogy szabályosan lekerekített farokúszóval rendelkezik. Szája félig felső állású, fogazata aprócska fogacskákból álló kefefogazat - ez árulkodik ragadozó mivoltjáról is. Teste vörösesbarna, a fején és testén szabálytalanul elszórt fekete foltokról ismerheted fel.

Ragadozó, férgekkel, bolhákkal, puhatestűekkel, rovarlárvákkal és halivadékokkal táplálkozik. Támadása egészen csukaszerű: rejtekből, lesből támad áldozatáta, mohósága is csukára hajaz.

 

Magyarországon fokozottan védett faj!

Mint már említettük a folyószabályozások, a mocsarak lecsapolása miatt szinte teljesen eltűnt vizeinkből. A lápi póc Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke példányonként 250.000 Ft!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202