Sneci.hu - A kezdők kedvence: a kárász horgászata
Olvasási idő: csak ~2 perc

A kezdők kedvence: a kárász horgászata

Amikor a nyári nap sugarai simogatják a víz felszínét, és a szellő finoman játszik a hajadban, nincs is jobb érzés, mint...

...egy pihentető horgászat a tóparton vagy a folyóparton. A kárász, ez a kicsi, ám annál bátrabb hal, gyakran válik a horgászok egyik kedvenc célpontjává, a kezdő horgászok első élményeit is ez a faj adja az esetek nagy többségében. Különlegessége és kalandos horgászata garantáltan megédesíti a vízi élményeket. Cikkünkben bemutatjuk a kárász tulajdonságait, horgászatát és a kárászhorgászat élményeit, olvass tovább!

 

Ismerd meg jobban a kárászt!

A legtöbb horgász nem egyből a vizek legnagyobb busájával, harcsájával vagy pontyával kezdte meg karrierjét: a kárász hatalmas élményeket okozhat a legfiatalabb pecásoknak. Szinte bármikor fogható, hatalmas mennyiségben jelen van a vizeinkben, így nehéz mellélőni csalit és felszerelést illetően is. Vizeinkben a széles és ezüst változatuk a leggyakoribb.

A széles kárász hazánkban őshonos kárász féle. 2012-ben az év halává választották, sokak kedvence. Teste zömök, oldalról lapított, háta magas felépítésű. Feje kicsi, szája felső állású ajkai a pontynál kevésbé húsosak és nincsenek bajuszszálai sem. Szeme nagy, homloka meredeken emelkedik, orra tompa, szája kicsi és csúcsba nyíló. 2014-től hazánkban a “nem fogható” kategóriába tartozik. Ha azonban mégis a horgodra akadna, egy gyors fotó után rögtön vissza kell dobnod a vízbe.

Az ezüstkárász nem őshonos faj Európában, őshazája Kelet-Ázsia, valamint Szibéria, ma már azonban szinte minden európai vízben megtalálható. Extrém gyors terjeszkedését különleges, ivartalan szaporodási formájának köszönheti. Ez azt jelenti, hogy minden ezüstkárász nőnemű, tehát ikrát tehet le. A teste nyújtott, oldalról lapított, háta nem annyira magas, mint őshonos társáé. Kifejlett testhossza körülbelül 40 centiméter, testtömege a 2-3 kilogrammot is meghaladhatja.

 

A kárász horgászata

A pontyhorgász felszerelésed és csalid nyugodtan magaddal viheted, hogy kárászozni indulsz! A két faj nagyon hasonlóan táplálkozik. A kárászra általában a fenék közelében horgászhatsz eredményesen, úszós és fenekezős módszerrel is bátran próbálkozhatsz. Egy nagyon mohó fajról beszélünk, etetőanyag terén nem kell túlbonyolítanod a dolgot, szinte bármire rákaphat.

 

Vedd fel a horgászfelszerelésed, és indulj el a tópartra vagy a folyópartra, hogy megdöntsd a kárászrekordot!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202