Sneci.hu - A horgászat típusai: Kezdjük a pergetéssel
Olvasási idő: csak ~3 perc

A horgászat típusai: Kezdjük a pergetéssel

Ebben a cikkben körbejárjuk a pergetés misztikumát és adunk néhány jó tanácsot, ha ezt a technikát választanád!

A horgászat típusai: Kezdjük a pergetéssel

Manapság egyfajta reneszánszát éli a pecázás. Egyre több ember választja ismét hétvégén, vagy akár hét közben is kikapcsolódásul a horgászatot. Ennek kapcsán egyre több kérdés is merül fel a pecázással kapcsolatban. Mi most belecsapunk a lecsóba (vagy a hallébe :) ) rögtön a pergetésről fogunk egy kicsit bővebben értekezni. Tarts velünk és a cikk végére elméletből profi „csukavadász” leszel.

Mi is ez a pergetés?

Amikor sokan először gyermekkorukban elmennek pecázni, akkor jellemzően lecsücsülnek egy stégre, és „bedobják a pecabotot”, és várják, hogy a hal megmozdítsa az úszót. Vagy lerántsa, vagy fektesse fel a vízre. És akkor kegyetlenül berántják a botot, és kapás. :) Nos, a pergetés egy teljesen más módszere a horgászásnak.

Röviden a lényege, hogy itt nem letesszük a botot, és várjuk a kapást, hanem folyamatosan mozgásban vagyunk. Ahogy bedobjuk a csalit nem állunk le, hanem folyamatosan tekerjük az orsót, ezzel mozgásban tartva a csalit. Erre azért van szükség, mert ennél a technikánál a rablóhalakra helyezzük a fókuszt. Éppen ezért szükséges, hogy a csalink szinte folyamatos mozgásban legyen, így keltve azt a hatást, mintha a csalink élő hal lenne. A csukák, süllők, sügérek ugyanis ezt szeretik. Mi meg őket. :) Na de milyen csalikat is használunk ennél a technikánál?

Csalik a pergetéshez

Alacsony fényviszonyok mellett felszín közeli csalikkal érdemes kezdeni, és ahogy emelkedik a nap úgy érdemes mélyebben megpróbálni sikeresnek lenni. Erre azért van szükség, mert a csukák is egyre mélyebbre illetve fedezékbe húzódnak. Persze azért a horgászat nem egy egzakt tudomány, ez a „szabály” is inkább csak egy iránymutatás. Nagyon sok függ attól is, hogy éppen merre horgászunk, milyen felszereléssel, és milyen időszakban.

Mindenesetre kezdőknek elsődlegesen a körforgó villantó csalit szoktuk javasolni. Ennek olyan intenzív a vibrálása, amely talán a leginkább figyelemfelhívó a csukák, süllők és sügérek körében. Persze választhatunk rögtön új plasztik halakat is, amelyeket lassan lehet mozgatni, ezért a halaknak bőven van idejük érzékelni és elkapni.

Milyen felszerelésre van szükségünk a pergetéshez?

A pergetés egy egészen másfajta módszer, mint a klasszikus „fenekezős” vagy „úszós” pecázás. Ez természetesen a felszerelésen is meglátszik. Ennél a technikánál kiemelt szerepet kap például az bot és az orsó. Mindkettőnél fontos, hogy meglehetősen masszív legyen, de mégis könnyű. Mivel számtalanszor fogjuk újra, meg újra bedobni a vízbe ezért a könnyedség elengedhetetlen. Ebben a cikkünkben részletesebben foglalkozunk a jó felszereléssel, kattints és olvasd el! (link felszereléses cikk)

Hol érdemes pergetni?

Talán így haladva előre a cikkben elég egyértelműnek tűnik, hogy csak olyan vízben érdemes ezt a technikát alkalmazni, ahol rablóhalakat találunk. Egy példát említve, a bányatavakban például nem. Itt jellemzően a törpeharcsák találhatóak, amelyek szinte mindent megesznek, így más hal nem igazán marad meg mellettük.

Mindazonáltal számos horgász tavakat összegyűjtő honlap van a segítségünkre, ahol tudunk arról értesülni, hogy merre érdemes megindulni, hogyha csukát, balint szeretnénk fogni. Szerintünk azonban a tavakban nehezebb ilyen halat fogni (de nem lehetetlen), mint folyókban. Érdemes a Duna egyes holtágaiban kezdeni a pergetést.

Egy-két tanács

Végezetül arra gondoltunk, hogy adunk még egy-két hasznos tippet, amely növelheti a sikerességedet. Az első ilyen, hogy ismerd meg azt a halat, amelyet el akarsz kapni. Hogyha ismered a szokásait, hogyan vadászik, mivel, hogy viselkedik a különböző napszakokban, akkor csalit is könnyebben választasz, és helyszínt is.

A másik mindennél fontosabb tanács pedig a következő: Minél hamarabb szerezd be a felszerelésedet, és menj le a vízhez horgászni. Csak és kizárólag a saját tapasztalat, és kitartás segít abban, hogy sikeres pecás váljon belőled. Amennyiben türelmes vagy, lelkes és kitartó, akkor szinte biztosan nyert ügyed van. Mi szurkolunk Neked.


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202