Sneci.hu - A hely, amelyet a halászat alapított
Olvasási idő: csak ~2 perc

A hely, amelyet a halászat alapított

Sokféleképp beszélhetünk a horgászatról: valaki sportként tekint rá, valaki szenvedélyként, valaki búvóhelyként, ahol nyugodtan tud filozofálgatni az élet nagy rejtelmeiről. Vagy arról, hogyan írjon rá a lányra, aki bejön neki. Igen, a csajozós szövegeket is elég nagy taktikai átgondolás előzi meg. Ám most egy egész más aspektusból közelítjük meg a horgászat sportját: mi van akkor, ha a halászat valaminek az origója is lehet? Cikkünkben egy olyan városról lesz szó, amelyet a horgászat alapított: Mindszentről.

Mindszent Csongrád-Csanád megyei kis város, lakossága körülbelül 6-7000 fő. Történelmi múltja még az idegenek számára is érthető lehet – és itt utólag jöttünk rá, hogy beszélhetnénk akár az UFO-król is, annyira a szemünk elé van tolva történelme. Címere hűen tükrözi a város alapításának történetét. A címerpajzsmező kék színe az eget és a levegőt szimbolizálja, amely a tisztaság, a hűség és az igazságosság jelképei. Talán a két hal és a szigony szúrhat szemet először e pajzson: e szimbólumok utalnak a hét halászcsaládra, akik Mindszent városának legendás alapítói. A szélesen hullámvonalú ezüstpólya a Tiszát jelképezi, amely a várossal egy közkedvelt strandot alkotva rajzolja ki Mindszent szélét. A keskenyebb pólya pedig egy kicsit odébb fekvő folyóra, a Kurcára utal. A két folyó egy ölelésben közrezárja Mindszent városát, amelynek múltját a város helytörténeti múzeuma büszkén őrzi az arra tévedők számára! Mármint, hogy nézzék meg, nem azért, hogy vigyék el! A város valószínűleg már az ókorban is lakott terület lehetett, legalábbis több régészeti lelet is erre utal. Mindszent ikerközössége Apor volt, amely egybeolvadt később az előbbivel.

Valószínűleg a két folyó az oka annak, hogy Mindszenten nem nagyon él olyan ember, aki legalább egyszer ne kelt volna fel hajnalban, hogy elinduljon horgászni. Lessük meg, milyen kapásaink lehetnek, ha a városban vagy a környékén várnánk a nagy sikert!

A két folyó halai

A Kurca folyó remek hely szenvedélyünk kiteljesítésére: bodorkák, dévérek, kárászok, pontyok, karikakeszegek várják szeretettel érkezésed. A szeretetben már nem vagyunk biztosak, az érkezésedben viszont reménykedünk. A tiszai felhozatal is elég csábító: karikakeszeg, bodorka, bagolykeszeg, jászkeszeg, ponty. Ereszd le Te is szenvedélyed zsinegen a két folyóba!

A Pintér híd plusz egy tava

A két folyó által a horgászat szinte adott volt e város számára. A Tisza és a Kurca mellett a Pintér-hídi horgásztó is a helyiek nagy kedvence. Kellemes kikapcsolódást nyújthat a természet lágy öle – bár nem értjük, hogy a természetnek miért pont az ölén szoktunk időt tölteni, és nem másán, és hogy az amúgy is: miért lágy? –, noha itt egy mesterségesen kialakított tóról beszélünk: és mégis ilyen közeli hozzánk a természet lágy öle… Habár ennek már van némi erotikus kicsengése is, gyorsan el is mondanánk, hogy aki kedvet kapott a „lágy öl” szó hallatán egy pecakalandra, pontyot, amúrt, süllőt, csukát és kárászt dögivel fog találni a horgásztóban. Dögi nélkül.

Mindszent gyönyörű város, ahol a horgászat mellett a strand is közkedvelt kincsnek számít, hiszen a nyári forró napok alkalmával nincs is jobb, mint lemenni a Tisza partjára és napozni egyet a homokban. Pecabotot fel, kajakómára felkészülni, aztán várd ki a nyarat handmade halászléiddel!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202