Sneci.hu - A 3 legjobb tipp, hogyan fogjam ki a legnagyobb pontyot
Olvasási idő: csak ~2 perc

A 3 legjobb tipp, hogyan fogjam ki a legnagyobb pontyot

Mint azt már megszokhattuk, a horgászatban szinte minden kis mozzanat függ valamitől. Nézzük meg, mitől függ, hogy lesz-e ma ponty a horog végén!

 

1. Hol lehet a ponty nagy általánosságban?

 

Először is: mindig próbáljuk meg felderíteni, hol tartózkodik a ponty. A horgászok által túlzsúfolt helyek nem annyira jöhetnek szóba, főleg, ha már abban ott is mindenkinek megvan a saját törzshelye. Majd, ha a cikk végére érsz… Ha a választott szakasz horgászat szempontjából népszerű, az jobban zavarja a vizet, főleg, ha társaság horgászik és beszélget is, így a halak is inkább a csendesebb területekre kezdenek olyankor elvonulni.

Rögtön, ahogy megérkezünk a tóhoz, szánjunk egy kis időt arra, hogy felmérjük: merről merre mozognak a halak? Sok energiát spórolunk meg magunknak ezzel: keressük a táplálkozás jeleit és a buborékokat.

 

2. A ponty és a szél: utalhat a szél arra, merre lehet?

 

Ha épp süvít a szél, és az a vizet is fodrozza, akkor marad a józan ész: következtessük ki, hol lehetnek. Hogyan? Sokszor a halak a szél irányába mozdulnak el. Ehhez persze szerencse is kell, van, amikor ez nem jön be. A nagyobb testű, öreg pontyok például inkább ragaszkodnak a jól megszokott helyükhöz, ahonnan nem rángatja el őket a szél. Ha jó horgászok vagyunk, olyanok vagyunk, mint az öreg ponty: ragaszkodunk a helyünkhöz. A ponty keresi a búvóhelyet, így minden hely jó lelőhely lehet, ahol a rejtőzködés adott számára. Ilyenek a kis szigetek, nádasok, vízbenyúló fák, elsüllyedt tárgyak, gumiabroncsok, stégek, medertörések. A befolyások és vízforgatók is szóba jöhetnek, a nagyon meleg időszakokban gyakran választják ezeket.

Hely szempontjából nyáron a sekély részeket keressük, a mélyebbek inkább az év hidegebbik felében jönnek majd jól. Miért a sekély víz a jobb? Mert egy hideg éjszaka után a halak is jobb szeretnek melegebb víz felé haladni. Így reggel, délelőtt érdemes a sekély, napsütötte vizeken „kotorászni” a horgászbottal. Mindenképp olyan helyet válasszunk, ahol nagy területet tudunk behorgászni. A sarkoknál értelemszerűen az esély is kisebb, hogy kapásunk legyen.  

 

3. A ponty is szereti a hasát

 

Ahol a kaja, ott a ponty is: keressük a természetes táplálék helyét! A ponty kedvelt tápláléka tavasszal az iszapos részek közt van - a szúnyoglárvák -, míg nyáron inkább a hínáros részek közt - a puhatestű állatok. Ott keressük a pontyot, ahol ő keresné táplálékát! Így már biztosan sikeres lehet a horgászat!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202