Sneci.hu - 2018 első emlékezetes pecázása
Olvasási idő: csak ~3 perc

2018 első emlékezetes pecázása

Sziasztok!

Az év első emlékezetes horgászata, avagy a várva várt felpörgés! Rengeteg idő telt el december 9 óta, mikor az utolsó horgászatunk lezajlott. Volt lehetőségünk felkészülni, és a felszerelést is karban tudtuk tartani, sőt, új dolgokat is megtanulhattunk.

Annával szerettük volna, hogy ez a horgászat is olyan felejthetetlen legyen, mint az utolsó volt. Ezért helyet foglaltunk a kedvenc tavunkra, a Szászpa horgász tóra. Az alacsony hőmérséklet miatt tudtam, hogy a halfogás nem lesz egyszerű. Ezért az sem volt mindegy hogy a tó melyik részére ülünk. A legideálisabbnak a 8-as stéget tartottam erre a hideg pecára, ahonnan a tavalyi évben rengeteg szép halat sikerült fognunk.

Gyors kipakolás és a botok felszerelése után felcsaliztunk, és végre minden készen állt az első dobásokra. Kettő bottal megcéloztuk a tó közepét, pontyokat remélve. Csaliként 20mm-es halibut pelletet használtunk, és minden dobásnál ment kötelezően a pva csomag, melyben 2mm-es halibut pellet, és apró darabokra vágott stég gyümölcs- kagyló bojli volt.

Kettő botot szándékosan a stég elé 4-5méterre dobtunk be, tokhal fogásának reményében. A nekik szánt csalik 15 mm-es halibut pellet és 12 mm-es stéges popp appok voltak, hóember formában. Nem is kellett sokat várni az első kapásokra, amik Anna botján voltak.

Már-már az akasztásra készültünk, de nem volt egyértelmű, hogy felvette a csalit. Aztán abba is maradt a kapás, és rá pár percre rá kóstolt az én csalimra. Az erőteljesebb rángatást, és a visszaejtéseket látva tokot sejtettem, ezért nem vártam tovább, és az akasztás mellett döntöttem.  Ezt követően a hal meg is mutatta magát.

A nagy tok látván a szokásos mondat hangzott fel a fejemben: csak el ne menjen! De kettő perc fárasztás után sikerült megszákolni. Igy a horgászat első hala egy 12 kg-os tokhal volt, ami a visszaengedéskor rögtön el is úszott.

Ezután jött egy 3 órás eseménytelen időszak. Ez idő alatt kipróbáltunk rengeteg csalit. Próbáltunk több helyre dobni őket, és keresni a halat. A horgászatunk felénél Anna botjára füstölős kapás jelentkezett. A halat látva örültünk, hiszen megérkezett az év első pontya is, ami 6kg-ot nyomott.

De mintha rátaláltunk volna egy kisebb ponty csapatra, ismét elhúzta ugyan azt a botot valami, ugyan arról a helyről: Ismét egy szép 8 kg-os ponty Annának. Ezt látva 1 bot kivételével meg is céloztuk ezt a területet. Közben az egyik botomat átszereltem finomabb szerelékre: Method kosarat raktam fel, amibe mikró halibut pelletet raktam, csaliként pedig a nemrég tesztelt benzár mix kétszínű lebegő pelletet használtam. squid& oktopus ízesítésben. Ebből nekem is füstölgős kapás lett a vége. Bár csak 5 kg volt, de megérkezett az első pontyom nekem is.

Közben az egész tavon nagy volt a kapástalanság. Szinte sehol sem sikerült ideáig halat fogniuk. Ezek után Anna elment egy fél órára, és nálunk is megálltak a halak addig. Miután visszajött, olyan percek következtek, amire nem számítottunk, és még csak álmodni sem mertünk.

A szokásos botján rángatós kapás jelentkezett, melyet a megfelelő pillanatba meg is akasztott. A bot hajlott, Anna viszont egy kisebb pontyot sejtett. De miután sikerült közelebb húznia, kiderült, hogy nekem volt igazam, ugyanis tokhal volt, és nem is akármekkora! Nem hittünk a szemünknek, Anna élete hala volt a horgon. Nem adta könnyen magát. El is kezdődött

Anna leghosszabb és legizgalmasabb tokhal fárasztása, ami legalább 20 percet vett igénybe.

Már a szákba való beterelése, és a mérlegelő alátétele is nehézséget okozott. Nem is beszélve a kiemeléséről, ugyanis a hal kereken 24 kg-ot nyomott, mellyel megdöntötte eddigi tok rekordját. De, ami a legfontosabb, hogy engem is felülmúlva belépett a 20+-ok klubjába. Az öröm leirthatatlan volt.

A visszaengedés nem volt olyan egyszerű, hiszen 20 percig kellett ringatni a hideg vízben. Végül, felváltva a tógazdával, sikerült biztonságosan visszaengednünk. A következő 2 órában viszont nem került több hal mérlegelésre. Viszont ennél jobb szezonkezdést nem is várhattunk volna, hiszen az egyik stégen fogtak 2 tokhalat a többin pedig nulláztak a horgászok, míg nekünk sikerült 3 pontyot fognunk 5-8 kg-ig, és 2 tokot, amik 12 kg és 24 kg-osak voltak. Az utóbbi több rekordot is jelentett Annának.

A hideg idő ellenében mind kettőnknek összejött a ponty és a tok fogás is. Persze a napot Anna nyerte 3:2 arányban, a kg-okról nem is beszélve. De nagyon büszke voltam rá! Kicsit sokat vártunk ezzel a horgászattal, és fáztunk is de mindez megérte, hiszen jó napot zártunk. Élményekkel teli alkalom volt, és most nagy izgalommal várjuk a következő horgászatot. Hátha nekem is sikerül megfognom az első 20 kg feletti halamat!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202