Sneci.hu - #AVIZEKLEGJEI: MAGYARORSZÁG LEGNÉPSZERŰBB HALAI
Olvasási idő: csak ~3 perc

#AVIZEKLEGJEI: MAGYARORSZÁG LEGNÉPSZERŰBB HALAI

Új cikksorozatunk most mindenből a csúcsot mutatja be. Már ami érinti a horgászatot. Megmutatjuk a vizek legjeit, hogy elámulhassatok azon, milyen világban is élünk. Illetve világunkat milyen vizek is veszik körbe! Kezdjük egy familiárisabb témával: az ínyenc magyar nép halfajaival. Cikkünkben az ínyencek 5 dobogós halfaját válogattuk össze: mit szeret a magyar? Mi kerüljön rá az asztalra? Írásunkban sorra vettük azt a TOP 5 halfajt, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek itthon nemcsak a horgászok, hanem az éhes halimádók körében is.

Harcsa

A harcsa egyes példányai a 2 métert is elérhetik! Ha ezt átszámítjuk: kettőt lépsz, és még mindig a harcsán lépdelsz. De nem akarunk egy horgászati weboldalon ilyen morbid dolgokat mondani, mert kitérünk a saját hitünkből már most. A lényeg: a harcsa valódi nagyhal, és a szürke harcsa ráadásul itthon is őshonos. Vitaminban gazdag halról van szó: D, B1 és B12 vitaminok mellett Omega-3 zsírtartalma is igen magas. Lágy húsú hal, emellett szálkamentes is. Sült hússzeleteket vagy a halpaprikást bátran csinálhatsz belőle, mert az ilyen gourmet kaják miatt szerintünk még a hal is megbocsájt, amiért kifogtad. Elkészítése ugyan némi szakértelmet igényel, de teljesen megéri miatta kitanulni a halkonyha fortélyait!

Busa

Most tényleg busás haszonban részesül, aki kifogja halunkat, amely neve a bőséget is tükrözi e kontextusban: egy méretes, akár 30 kg-os halfajról van szó. A dolog pikantériája, hogy kizárólag planktonokkal táplálkozik. Ilyen szempontból rokon az emberekkel - a cikk írója e percben is, ha csak ránéz egy zsemlére, már hízik négy kilót. A busa húsa puha és édes, egyes vélemények szerint zsírégető hatású. Nem áll messze „a hal, amelyből a legjobb halászlé készül” címétől sem! Az édesvízi halak közül a legtöbb Omega-3 zsírsav a busában van. Akinek van szív-és érrendszeri betegsége, annak ajánlatos busával kezdeni…és zárni a napot. És ha már itt tartunk: annak ajánlatos horgászni is! A busa ráadásul a legolcsóbb magyar halak közé tartozik. Hagyd, hogy beússzon a tárcádba!

Amur

Hazánkban az amur egyáltalán nem őshonos, ám a hatvanas évek óta tenyésztik nagy számban. Az amur folyóvízi hal, amelynek húsa fehér, emellett mentes a zsíroktól. Ami megvan benne nagy számban: A, D, E és B12 vitamin, valamint nyomelemekben is gazdag: cink, szelén, kalcium, magnézium, jód, vas is található húsában. Íze leginkább a pontyéhoz hasonló, ezért, ha ravaszak vagyunk és épp nincs a kamrában ponty, azokat a gourmet recepteket, amelyek kvintesszenciája a ponty, most egy trükkös fordulattal amurra cserélhetjük. Az ikráját viszont tilos megenni: mérgező!

Barramundi

Listánk nem épp azon eleme következik, amelynek itthoni létezéséről a többi listaelem rajongója tud: az eredetileg Ausztráliában őshonos hal húsa igen könnyed, tápértéke viszont az egyik legjobb! Pont ezért van bérelt helye e listán! 100 gramm körülbelül 500 mg Omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a tőkehalat és a tilápiát. A barramundi fogyasztása akkor is lehetséges, ha az ember épp egy szigorú diéta közepén van, mivel 137 kalóriát tartalmaz, emellett fehérjetartalma 25 gramm. Nagyobb piacok, illetve halboltok friss kínálatában biztosan találsz barramundit! És a boltos is egy laza mosollyal fogja közölni jó döntésed!

Pisztráng

A lista sereghajtója semmilyen formában sem utolsó más szempontok szerint: a pisztráng az egyik legnemesebb édesvízi halfajunk. A 60-70-es években népszerűsége visszaesett. Húsa sovány, ezért bármelyik diétába beiktathatjuk bűntudat nélkül! Húsa sütve könnyen lefejthető a szálkákról, íze leginkább a szardíniára emlékeztet.  Két fő fajtája a szivárványos pisztráng és a sebes pisztráng. Listánk sereghajtója „a halak kaméleonja, hiszen más környezetbe kerülve színét azonnal módosítani tudja: valamilyen csoda folytán, ha kifogjuk, mindig halászlé színe lesz a konyhaasztalon. Ki érti ezt? A pisztrángot érdemes egészben sütni, de a füstölés is ízletessé teszi. A népszerűsége mára már azért jobban fénylik, mint annak idején. Okkal!

Reméljük, tetszett cikkünk, hamarosan újabb adaggal érkezünk a vizek legjeiből! #avizeklegjei


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202