Sneci.hu - #AVIZEKLEGJEI: A VILÁG LEGGYORSABB HALA
Olvasási idő: csak ~2 perc

#AVIZEKLEGJEI: A VILÁG LEGGYORSABB HALA

Cikksorozatunk mindenből a csúcsot mutatja be. Már ami érinti a horgászatot. Megmutatjuk a vizek legjeit, hogy elámulhassatok azon, milyen világban is élünk. Illetve világunkat milyen vizek is veszik körbe! Cikkünkben ezúttal a világ leggyorsabb halfaját ismertetjük, amelyet ugyan valószínűleg futóversenyben lehagynánk, de csak azért, mert nincs lába. Úszásban viszont verhetetlen. Lássuk, ki ő!

Ugyan a fénysebesség átlépésétől még messze van ez a hal – jó is, mert máskülönben ez a cikk egy sci-fibe oltott robothalról szólna az űrben-, ugyanakkor van az sebesség, amelyet szokatlan, ha egy hal produkálni tud víz alatt. Cikkünk szereplőjének sebességét tekintve az is szokatlan, ha egy autó néha annyival megy. Mondjuk lakott területen belül. A kékes hátú fekete nyársorrú hal, vagy fekete marlin viszont olyan sebességeket képes produkálni, hogy az már szinte művészet. Meg bírság is gyorshajtásért. A fekete marlint tartják – okkal - jelenleg a világ leggyorsabban úszó tengeri élőlényének!

Hogy milyen Pokemon is ez a hal? A fekete marlin a sugarasúszójú halak osztályába tartozik, azon belül pedig a vitorláskardoshal-félék családjában foglalja el ékes helyét, a trónját. Tagadni sem merjük: családja büszke lehet rá.

A fekete marlin megtalálható az Indiai és a Csendes óceán vizeiben is. Leginkább a víz felszínén tengeti napjait, viszont néha úgy tűnik, hogy a legmenőbb búvár címért is versenyez: olykor 900 méteres mélységben is találkozhatunk vele. Nem mintha lettünk volna már olyan mélyen. Bajnokunk sebessége elérheti a 130 km/órát is, így nem összetévesztendő Hosszú Katinkával vagy a Forma 1-gyel! A fekete marlin tonhallal, tintahallal és bonitóval táplálkozik, és ilyen étrend mellett egy kifejlett példány testtömege akár a 300-400 kg-ot is elérheti. Ez a túlsúlyos hal akár a 15 ezer km-t is megteheti egy útja alatt, ami azért valljuk be: nem egy rossz teljesítmény. Körülbelül 15 évig él egy példány.

E halfaj különleges képessége, hogy gyorsaságából és erőnlétéből adódóan nagy mélységekben és egyúttal nagy távolságokban is képes magának levadászni a betevő falatot, speciális izmainak köszönhetően pedig a hideg, sötét víz nem kezdi ki testét. A nagy mélységek kiváló látást követelnek meg maguknak, e halfaj látása pedig szerencsére a kiválóbbnál is kiválóbb - mint a sasé. Csak a sas épp a hal oppozitja. Látása segíti, hogy hamarabb rábukkanhasson a táplálékra. Mindezt látva a fekete marlin joggal kaphatna helyet bármely szuperhősfilmben, épp csak az akadályozza meg ebben, hogy a szuperhősök általában emberek. Ennyiben módosítjuk álláspontunkat: bármikor helyet kaphatna egy szuperállatos filmben. Vagy szuperhalas filmben.

Reméljük, tetszett cikkünk, hamarosan még több példányt mutatunk #avizeklegjei-ből.


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202