Baráti peca

Posted by Sneci 2018-06-28 0 Comment(s)

Sziasztok.

Nem volt elég a pünkösdi 36 órás Szászpás horgászatból, ezért ismét lefoglaltam a kedvencem, a 13-as Stéget. Sajnos Anna bejelentette, hogy nem tud elkísérni a horgászatra. Ezzel feladta a leckét, hogy keressek valakit magam mellé. A választás egy olyan barátomra esett, aki már 4-szer járt Szászpán, de minden alkalommal túljártak az eszén a halak.

Gondoltam én, mint tapasztalt Szászpa horgász, tudnék neki egy kis segítséget nyújtani, hogy ötödjére ne forduljon elő a nullázás. Így aztán mind a ketten nagy izgalommal indultunk neki az útnak. Nagyon szerettem volna neki segíteni a halfogásban, és ő is izgult, hogy vajon ma sikerül-e megfogni az első Szászpás halát. Napijegy váltás után felpakoltunk, és irány a bűvös 13. Stég.

Szokássá vált, hogy egy botot teljesen felszereljek, és vízbe juttassak. Így, amíg szerelem a többit addig is lesz, amin izguljak. Hát volt is min. Hiszen amíg mi szereltük a felszerelést, addig egy húzós kapásra lettem figyelmes az egyetlen boton, ami bent volt. Nagy volt az öröm, de ez mindig így van: minden kapásnál, fárasztásnál és visszaengedésnél is. Horgászataim alatt sikerült kitapasztalnom, hogy különféle kapások milyen halakat is csaltak a csali közelébe, és hogy a bot görbülése, a hal kirohanásai, belerángatásai mekkora halat rejthetnek.

Az erőteljes húzós kapás és a fárasztás egy jó pontyot sejtetett, bizony egy 12 kg-os gyönyörű pikkelyest. Soha rosszabb kezdést! Elcsábult az egy szem 22 mm-es halibut pellettnek, amely mellé kapott egy maréknyi apró pelletet, pva hálóban. Nem telt el 15 perc, és ismét kapás lett. A második boton, ami methood kosárral volt ellátva, és a kosárba 2mm halibut pellet került, csaliként pedig a mostanában a jól bevált benzár pelleteket használtam. Ez egy 8kg-os pontyot csalt a horogra.

Visszaengedés után ismét csak 15 percet kellett várjak az újabb kapásra. A rángatós kapás a nap első amurját jelentette, ami kereken 6 kg volt. 15mm-es halibut pellet és 12 mm-es stég banán popp app kombinációra jött. Jó napnak indult hiszen fél órán belül 3 szép halat szákolhattam, és még előttünk volt az egész nap. Így hát jobban szemügyre vettem a barátom felszerelését és csalizását, és sikerült a teljes felszerelést felkészíteni a horgászatra. A szokásos spomboló etetést megkezdem, több féle darabolt bojlival, 2 és 8 mm-es halibut pellettel és főtt kukoricával, és egy pár darab 24 mm-es gyümölcs kagyló bojli dobócsővel.

Közben a halak is visszavettek a lendületből, és csak 2 óra elteltével kellett ismét halat fárasztanom. Ismét egy szép 9kg-os ponty küzdött a bot másik végén, amire az elején azt hittük, hogy tokhal. Majd az ebéd közeledtét jelezve, ismét egy rángatós kapás jelentkezett, aiből egy 7kg-os torpedó lett. Az ebédet viszont egy gyönyörű 10+-os ponty zavarta meg, amit persze nem bántam.

A délutánban még jobban bíztam, de csalódnom kellett, hiszen órákon át tartó kapástalan időszak következett számomra, ami szinte zárásig elhúzódott. De nem unatkozhattunk, mert a délután nem rólam szólt, hanem a barátomról, akinek mind a 2 botját lefinomítottuk. Ennek meg is lett az eredménye. A methood teknika és a benzár csalik nála is beváltak aznap, és egy szép húzós kapás után sikerült akasztania egy pontyot, amit nagy izgalommal szemléltem, és bíztam benne, hogy nem akad le. Hatalmas örömre a hal meglett. Az első Szászpás pontya 6,6 kg ot nyomott. Szászpa a kegyeibe fogadta. És hogy ne csak pontyot fogjon, meglepte egy 7 kg os amur is. A boldogságát nehéz lenne szavakkal leírni. De hát ezért jöttünk.

Már közeledtünk a nap végéhez mire összegyűltek a felhők felettünk és az utolsó fél órában bőrig áztunk. De kitartottunk, és horgásztunk tovább. A jutalmunk pedig 3 szép ponty lett a szakadó esőben, amiből 2 db az övé volt, 6-8 kg közötti súlyban. Ettől még lelkesebbek lettünk.

A napot 7-4 arányban megnyertem. De a legfontosabb az, hogy neki jól sikerült az ötödik Szászpás látogatása, és messze felülmúlta az első 4 alkalmat.

Szászpa híres a nagy tok halairól, ezért mindig nagy élmény elcsípni egy -két példányt. Sajnos ez a mai napon egyikünknek sem sikerült. De sikerült egymást rengeteg hasznos tanáccsal ellátni, és segítséget nyújtani. Barátom legközelebb most már nélkülem is boldogul, amihez sok szerencsét és sok halat kívánok neki.